martes, 18 de mayo de 2010

TENIM 109 ANYS.....


(Información proporcionada por la web del RCDE_1900)

TENIM 109 ANYS
FUNDAT PER UNIVERSITARIS

El Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona és un dels clubs de futbol més antics de la Lliga Espanyola. El 28 d'octubre de 1900, A les aules de la Universitat de Barcelona, naixia la Sociedad Española de Football, nom que li va donar al Club el seu fundador i primer president, Ángel Rodríguez. Les principals senyes d'identitat, i el que va determinar el nom original d'aquest nou Club esportiu, va ser que tots els seus components eren catalans o nascuts a la resta d'Espanya, en contraposició als altres equips, formats majoritàriament per anglesos i d’altres nacionalitats.
EL GROC, EL SEU COLOR ORIGINAL
Encara que el RCD Espanyol de Barcelona vesteix avui de blanc-i-blau, el groc va ser el color original del Club, per ser aquest el color de la peça de roba que un dels seus primers socis va regalar a l'entitat perquè confeccionés els seus uniformes. Més endavant, va vestir samarreta blanca i pantalons blaus i, el 1909, vestia ja amb els actuals colors blanc-i-blaus, aquells que lluïa en el seu blasó l'almirall Roger de Llúria.

JUGADORS DE RENOM
Al llarg de la seva trajectòria, l’Espanyol ha comptat amb jugadors mundialment famosos i ha nodrit amb molts d'ells a la Selecció Espanyola. El primer gran ídol blanc-i-blau va ser el mític guardameta Ricardo Zamora. Després d'ell, altres jugadors, com Alfredo Di Stefano, Kubala o N’Kono, van agafar el seu testimoni.

FUTBOL BASE DE GRAN NIVELL

El Club compta amb un equip filial, l'Espanyol ‘B’, dotze equips de futbol base, futbol femení i una escola de futbol. Tots ells entrenen i juguen els seus partits com locals a la Ciutat Esportiva de Sant Adrià, inaugurada el setembre de 2001.

DE SARRIÀ A L'OLÍMPIC
L'actual RCD Espanyol de Barcelona va començar a jugar els seus partits en una gran esplanada, molt propera a la Sagrada Família de Barcelona. Des de 1923 i fins a la temporada 1996-97, l'estadi de Sarrià, popularment conegut com ‘Can Ràbia’ o ‘la Bombonera’, a la plaça Ricardo Zamora, va esdevenir feu de l'equip català.

L'any 1997 el Club es va veure obligat a vendre Sarrià i es va traslladar a l'Estadi Olímpic Lluís Companys de Montjuïc, on el RCD Espanyol va jugar els seus partits fins la temporada 2008-2009, amb una mitjana de 22.500 espectadors per partit. Durant aquests 12 anys l’equip va assolir grans èxits com les Copes del Rei de 2000 i 2006 o la classificació per a la Final de la Copa de la UEFA de 2007, competició on no va caure derrotat en cap partit.

A Montjuïc també s’hi van viure moments d’eufòria, com la salvació de l’equip la temporada 2003-04 gràcies a un gol de Tamudo contra el Múrcia, o el gol de Coro en el temps afegit contra la Real Sociedad, que va permetre que l’Espanyol es mantingués a la màxima categoria l’any 2006 i enfilés el camí cap a la construcció de la nova casa a Cornellà-El Prat, on el club es va traslladar el 10 de juliol de 2009.

QUATRE TÍTOLS DE COPA: 1929, 1940, 2000 i 2006
La primera gran conquesta en la història de l'espanyolisme va ser la Copa Macaia, a la temporada 1902-03. El 1912, el Rei Alfons XIII li concedia el títol de 'Reial' i l'ús de la corona que avui figura en el seu escut. Quan es va inaugurar el Campionat Nacional de Lliga, el 1929, l'Espanyol va figurar entre els clubs fundadors, aconseguint el primer gol oficial d'aquesta Competició. Aquell mateix any, el conjunt blanc-i-blau es va proclamar campió de la Copa del Rei, títol que va revalidar el 1940, l'any 2000, en plena celebració del Centenari de la seva fundació, i l'any 2006. A nivell internacional, obté un reconeixement molt important el 1988, quan va ser subcampió de la Copa de la UEFA a Leverkusen. Al maig del 2007 torna a aconseguir arribar a la final europea, i queda subcampió davant el Sevilla FC, destacant per no haver perdut cap partit en tota la trajectòria.

DUES VEGADES FINALISTES EN LA UEFA

El RCD Espanyol ha estat dues vegades finalista de la Copa de la UEFA. En 1988, amb Javier Clemente com a entrenador, va disputar la final de la UEFA davant el Bayer Leverkusen, i el 2007, amb Ernesto Valverde a la banqueta, davant el Sevilla FC. El conjunt blanc-i-blau va arribar a aquesta última final sense perdre cap partit durant tota la competició.

UN NOU ESTADI MARCA EL FUTUR DEL CLUB

A principis del 2002, el RCD Espanyol de Barcelona anunciava l'inici dels tràmits per a la construcció d'un nou estadi de propietat en el terme municipal de Cornellà-El Prat, veí de la ciutat de Barcelona. Després de llargs tràmits administratius, l’any 2007 es van iniciar les obres de pilotatge de l'estadi i va començar el compte enrere. El projecte del nou estadi marca el començament d'una nova era per a l'espanyolisme, que ja té de nou la seva pròpia casa: l’Estadi RCD Espanyol de Cornellà-El Prat, el més modern estadi de futbol a Espanya, amb una capacitat de 40.000 persones i catalogat per la UEFA amb 4 estrelles.

No hay comentarios: